Közzétéve:

Petíció a víziközlekedésről szóló törvény módosításáért. Írd alá!

BY: nabeadmin / 0 COMMENTS / CATEGORY: Egyéb

2018 őszén röppent föl a hír, hamarosan elektromos jetskik árasztják el a Balatont. A Narke cég fejlesztette ki a 4 méter hosszú sporteszközt, amely 55 kilométer/órás sebességgel képes száguldani. A balatoniak, helyiek és nyaralók tiltakoztak, újságban, TV-ben, rádióban. Petícióban kértük a törvényhozókat, hogy módosítsák a víziközlekedésről szóló törvényt. Maradjon a Balaton a strandolóké, vitorlázóké, horgászoké, a szép tájban gyönyörködő, nyugalmat kereső pihenni vágyóké.

 

A petíció kétezer aláírója Schmuck Erzsébethez, az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnökéhez fordult, aki benyújtott egy törvénymódosító javaslatot, amely szerint a jelenlegi, belső égésű motorokra vonatkozó tiltás terjedjen ki az elektormotorokra is. Az indokolás kézenfekvő. Amikor évtizedekkel ezelőtt megszületett a belső égésű motorokra vonatkozó tiltás, nem gondolhattak arra, hogy egyszer majd lehetővé válik az elektromos meghajtás. Az Országgyűlés Gazdasági bizottság nem támogatta a javaslatot (a teljes tiltást), bár a vitában a képviselők elismerték, hogy a probléma valós.

 

2019 nyarán romlott a helyzet. Megjelent Siófokon a hyperjet. 24-en férnek el benne, dízelmotor hajtja, 90 kilométer/óra sebességgel száguld, és merüléses attrakciókra is képes. “Extrémsport, 30 perces tömény adrenalin”, dicsérte járművét a tulajdonos, Koller Tibor siófoki egyéni vállalkozó a médiában. A siófokiak, a nyaralók, a horgászok és a vitorlázók más véleményen vannak. Elviselhetetlenül zajos, a nagy sebesség és a nagy hullámok balesetveszélyesek. A dízelmotor szennyezi a vizet, fölkavarja az iszapot, menekülnek a halak és a madarak. Az emberek jogos fölháborodását növelte, mikor kiderült, a hyperjet semmiféle engedéllyel nem rendelkezik.

 

Az aláírók a Balaton és a balatoni turizmus érdekében azt kérik a törvényalkotóktól, hogy módosítsák a víziközlekedésről szóló törvényt, egyértelművé téve, hogy a tavon a nagy sebesség tilos. Azt is kérjük, hogy a megoldás ne sebességkorlátozó táblák kihelyezése legyen, mert ez a törvényszegésre hajlamosakat nem befolyásolja. Mondja ki a törvény, hogy csak korlátozott sebességet lehetővé tevő motorokat lehet a balatoni csónakokra és hajókra fölszerelni. A sebességkorláthoz vegyék alapul a balatoni nagy kirándulóhajók sebességét.

 

Maradjon a Balaton “családi paradicsom”!

 

Az alárás menete:

 1. Lépj be az interneten az alábbi linkre:

 

https://www.peticiok.com/nem_kellenek_a_balatonra_szaguldozo_vizijarmvek_se_jetski_se_hyperjet?fbclid=IwAR3Z3LqpF9AtxPKNidwh6xDTiAnHD_1ssEGkaeN7YCtZfN22rWF0dmyEJZs#sign

Itt olvasható a petíció, és a jobb oldalon megjelenik az aláírás ablaka.

 

2. A jobb oldalon be kell írni a nevet, az emailcímet és a települést. Lehet, de nem szükséges indokolni az aláírást. Alul pipát kell tenni az “Elfogadom a Szolgáltatási Feltételeket és az Adatvédelmi Szabályzatot” előtti kockába.

 

Ha valaki nem akarja hogy a neve megjelenjen, vegye ki a pipát az “Aláírásom legyen mindenki számára látható.” előtti kockából.

 

3. Végül kattints az ”Aláírás”-ra!

 

4. Ezután a szolgáltató ellenőrzi, hogy Te vagy Te, és azt is, hogy komoly a szándékod. Kapsz tőle (azonnal) egy emailt az aláírásnál szereplő emailcímre. Ezt meg kell nyitni, és az emailben szereplő linkre kell kattintani.

 

Megjelenik a peticiós honlap, ahol zöld doboz mutatja, hogy az aláírásodat elfogadták, és fölkerültél az aláírók listájára.

 

Aki nem járult hozzá a neve közzétételéhez, az is fölkerül, de a nevét nem hozzák nyilvánosságra a petíciós honlapon.