Közzétéve:

Elveszítjük a biztonságos balatoni viharjelzést

BY: nabeadmin / 0 COMMENTS / CATEGORY: Egyéb

2020. november 15., vasárnap 07:30
A Nők a Balatonért Egyesület közleménye

Budapest, 2020. november 15., vasárnap (OS) – Elveszítjük a biztonságos balatoni viharjelzést.

Sajnáljuk, hogy a tudományos közösség és az állampolgárok tiltakozása ellenére se sikerül megmenti a siófoki meteorológiai obszervatórium méréseinek folyamatosságát és zavartalanságát, mert az Azúr kft. a héten hozzákezdett Balaton partra tervezett apartmanháza építéséhez.

“Óriási értéknek számít mind a klímakutatásban, mind a balatoni viharjelzésben, az életvédelemben, hogy a siófoki obszervatórium egy 65 éves, egyedülállóan homogén adatsorral rendelkezik. Ez megszakad, ha engednek felépíteni a közvetlen közelében egy ötszintes házat.” — nyilatkozta Bartholy Judit, az ELTE Meteorológiai Tanszékének nyugalmazott vezetője. Hasonló álláspontot fogalmazott meg sok nagy tekintélyű szakember, köztük Lovász László, az MTA volt elnöke.

Néhány hete még reménykedtünk, mert Witzmann Mihály, a térség országgyűlési képviselője elérte, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ígéretet tett: a Budapesti Műszaki Egyetem szakvéleményét követően születik csak meg az építkezésről a végső döntés.

A beruházó azonban nem várt. Beszerezte két kft. véleményét, akik szerint az épület nem fogja veszélyeztetni a meteorológiai észleléseket, és a héten föl is vonultatta a partra a hatalmas munkagépeket.

Egyesületünk még júliusban panasszal fordult az ombudsmanhoz, az építési engedéllyel kapcsolatos problémák miatt. Sajnáljuk, hogy a hatalmas munkagépek megjelenése miatt szinte már mindegy is, hogy mi lesz az ombudsman döntése.

Kiadó: Nők a Balatonért Egyesület

 

 

Közleményünket az alábbi hírportálok is közzé tették:

https://www.hirbalaton.hu/nabe-elveszitjuk-a-biztonsagos-balatoni-viharjelzest-mti-os/

https://merce.hu/2020/11/15/elkezdtek-epiteni-a-siofoki-apartmanhazat-ami-veszelyeztetheti-a-balatoni-viharjelzest/

https://168ora.hu/itthon/siofok-obszervatorium-epitkezes-nok-a-balatonert-egyesulet-195133