1 százalék

1szazalek

 

A Balaton múltját és jövőjét vigyázzuk

Öt akció a hulladékcsökkentésért a Balatonnál

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét alkalmából több akciót szervezett a Nők a Balatonért Egyesület november 19-29 között.

A kampány célja idén is a figyelemfelhívás, a hulladékokkal kapcsolatos szemléletformálás volt, minél több önkéntes bevonásával. Hogy mennyire egyszerű módon csökkenthető a hulladék mennyisége a háztartásokban, azt a környezeti tanácsadókkal számos formában igyekeztünk megismertetni. Hasznos ajándékokkal ösztönöztük a csatlakozókat. Képgalériák folyamatosan elérhetőek itt.

Összefoglalók következnek:

1. Csökkentsük együtt az ételhulladék mennyiségét!

2016. november 21. 12.00 -14.00  

Balatonarács,  Népház, NABE iroda (Lóczy Lajos u. 62.)   

Cél: az ételek pazarlásának, az ételmaradékok kidobásának csökkentése.

Például a vasárnap esti lelkiismeret furdalás helyett, a hétvégi menüből megmaradt, jó állapotú, de a családban már megunt finomságokat bedobozoljuk és másnap barátainkat is bevonva jót falatozunk egymás főztjéből. „Hozz egy dobozt” – szólt a meghívás és a ki nem dobott ételhulladék mennyisége alapján, azt is megtudhatták a résztvevők, hogy pazarlás helyett mennyi ételmaradék kidobását előztük meg a hétfői akciónkkal. 

2. Tegyünk együtt a kevesebb csomagolási hulladékért!

2016. november 26. 08.00 - 12.00 Fonyód, Piac

Cél: a háztartásokban keletkező csomagolási hulladék mennyiségének csökkentése és az

emberek ösztönzése az egyszer használatos csomagolás alternatíváinak megtalálására (pl. tároló doboz).

Segítettünk megtalálni a háztartásban keletkező csomagolási hulladék mennyiségének csökkentési módjait, a rendezvényeink büféit meglátogatóknak. Megismerhettettük, hogy milyen egy igazi, „Nulla csomagolás” büfé. A „vízbárba” egy palackban el is hozhatták a csapvizedet otthonról, vízteszterrel közösen hasonlítottuk össze, hogy valóban megalapozott-e, hogy a saját csapvized helyett a hatalmas szemetet okozó PET csomagolású vizet választod nap, mint nap. Megsaccoltuk, hogy mekkora lehet az egyszer használatos hulladékok mennyisége (pl. ásványvizek, gyümölcslevek, zöldségek, gyümölcsök csomagolása esetében), melyek keletkezését megelőzhetjük, ha megfelelő odafigyeléssel vásárolunk.

 

3. Takaríts környezetbarát tisztítószerekkel!

2016. november 24. 17.00 - 19.00

Balatonalmádi, Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár(Városház tér 4.)

 

 Cél: a mérgező anyagok, tisztítószerek használatának elkerülése.

Környezeti tanácsadóinkkal segítettünk megismerni, mikre cserélheted le a háztartásodban fellelhető mérgező anyagokat, tisztítószereket. Csatlakozhattak a házi készítésű környezet- és emberkímélő tisztítószereket gyakorlatban is ismertető műhelymunkánkhoz (pl. mosószóda, gesztenye, ecet, hamulúg…). Megbecsültük azon mérgező anyagok mennyiségét, amelyeket nem használunk fel a jövőben, ha az alternatív szereket választjuk. 

4. Az újrahasználat ösztönzése

- 2016. november 19.  09.00 -13.00

  Zamárdi, Közösségi Ház (Honvéd u. 6.)

- 2016. november 26. 14.00 – 17.00

  Csopak Kultúrház (Kossuth utca 53.)

Cél: tudatos fogyasztás ösztönzése, értve ezalatt a túlzott fogyasztás megelőzését, valamint

az újrahasználatra, javításra és cserére való ösztönzést.

Jeligénk volt: Térj be hozzánk egy kávéra, teára! De hozd el az otthon feleslegessé vált kacatjaidat is (bizsuk, ruha kiegészítők, játékok, váza, stb…). Lehetőség volt elcserélni a csatlakozóknak saját megunt holmijaikat valamilyen, számukra hasznos dologra, vagy éppen készítehettek belőle meglepetés holmikat. Nem gondolunk rá, de az újra használattal, javítással és csere-berével is megelőzhetjük a túlzott fogyasztást és tudatos vásárlókká válhatunk. A rendezvény végén számba vettük az elcserélt, megjavított, vagy újjá varázsolt termékeket, hogy mennyi tárgy az, mely börzénknek köszönhetően nem a szemetesben végezte, mert meghosszabbítottuk életútjukat.

5. A konyhától a kertig: Mindent a komposztba, amit lehet!

2016. november 24.  17.00.

Balatonföldvár Közösségi Ház (Kőröshegyi út. 1.)

Cél: az otthoni/kerületi/utcai/irodai komposztálásra való ösztönzés.

Társasházaknál gyakran nem tudják megoldani, hogy a konyhai és kerti szerves anyagokat komposztálhassák, azaz újrahasznosíthassák. Az ország tíz pontján szerveztünk a helybeliekkel olyan műhelymunkát, ahol a szokásostól nagyobb méretű komposztáló ládákat állítottunk fel. Kiszámoltuk, hogy egy hét alatt, vajon mekkora azon szerves anyagok mennyiség, amelyek az Európai Hulladékcsökkentési Hét során komposztálásra és nem a vegyes hulladékot tartalmazó kukába kerültek. Összeadtuk azon emberek számát is, akik az akció hatására szelektíven kezdték gyűjteni a szerves anyagokat is és a jövőben közösen komposztálnak.