1 százalék

1szazalek

 

A Balaton múltját és jövőjét vigyázzuk

Friss hírek

Húsz éves a Nők a Balatonért Egyesület

20eves kepSzombaton, a balatonarácsi Népházban ünnepeltünk.
Egyesületünknek 700 tagja van, akik a tavat körbeölelve, lakóhelyük szerint 20 önálló csoportba szerveződve dolgoznak. Húsz éve Őrizzük és védjük a Balatont, és környezetének természeti, kulturális értékeit.

Az ünnepi konferencián számba vettük húsz év munkáját. Parkokat, emlékhelyeket hoztunk létre, szobrokat állítottunk. Megújítottuk az Almádi Öregparkot, több száz újonnan ültetett fa, sétautak, zöldfelületek szolgálják itt 2009 óta a Balaton partján pihenni vágyókat. Kilenc emlékhelyünkön szobor vagy tábla óvja a feledéstől nevezetes balatoni nők - a Balatoni Nagyasszonyok - köztük Dr. Sebestyén Olga, Pintér Pálné, Dukai Takács Judit, Kájel Endréné, Horváth "Anna" Krisztina, gróf Festetics Julianna, Csüllög Júlia, Sz. Gémes Éva emlékét.

Bővebben: Húsz éves a Nők a Balatonért Egyesület

Advent a Balatonnál

adventi koszoruKépes beszámolónkban bemutatjuk, hogy a NABE helyi csoportjai milyen programokat szerveznek az adventi időszakban. Nagyon színes az összeállítás.

Tagjaink Balatonarácson már november elején megkezdték a munkát, díszeket készítettek a település köztéri karácsonyfájára. Hagyomány már, hogy a feldíszített fa mellett elhelyeznek egy adventi koszorút, amelyen az első gyertyát a vasárnapi szentmise után gyújtják meg. A település gyermekeit Mikulás napján, december 6-án, finom kaláccsal, forró kakaóval, ajándékkal várják. Képek

Balatonalmádiban szintén hagyománya van már az első advent idején szervezett kézműves foglalkozásnak, ahol családok tagjai együtt készítenek az ünnepkörhöz tartozó díszek Képek

Zamárdiban néhány éve nagy közösségi összefogással készült el a Betlehem, amit az idén is felállítottak a templom előtti téren. Az első gyertyagyújtás ünnepélyes keretek között zajlott, a megjelenteket jó szívvel készített süteményekkel, finom, forró italokkal kínálták. Képek

Bővebben: Advent a Balatonnál

Gömörszőlős - a fenntartható falu

gomorszolosA Miskolci Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány Oktató Központja a „fenntartható életmód” legfőbb elméleti és gyakorlati ismereteinek továbbadása érdekében 2 napos programot szervezett Gömörszőlősön 2014 október 9-10 között, melyen a BCSZSZ révén, mint tagszervezet, a NABE is részt vehetett.

A falu török eredetű nevét részben a történelmi Magyarország határmegyéinek egyikéről, akkori ispánjáról, részben virágzó szőlőkultúrájáról kapta; a szlovák-magyar határnál fekszik idilli környezetben.

Az intézet 1993 óta itt dolgozó munkatársai a zsákfalu még részben fennmaradt hagyományos termelői és fogyasztási mintáira, a még élő földhasználat és a helyi erőforrásokra épülő kismesterségekre alapozva lehetőséget látott a „fenntartható fejlődés” gondolatának itteni gyakorlati bevezetésére. Azt tűzték ki célul, hogy a községnek ne a szegénység okán legyen kicsi az „ökológiai lábnyoma”, hanem a tudatos, a fenntartható fejlődés elvének gyakorlatba ültetése révén.

Bővebben: Gömörszőlős - a fenntartható falu

Új vezető tisztségviselők választása

nabe logo uj2014. szeptember 29-én, Balatonarácson rendkívüli gyűlést hívott össze az egyesület elnöksége, melynek napirendje volt a Veszprémi Törvényszékhez beadott új alapszabály hiánypótlása és ezzel kapcsolatban vezető tisztségviselők választása.

Egyesületünk továbbra is közhasznú szervezetként szeretne működni, ehhez a közhasznú jogállás megerősítését kellett kérni a bíróságtól, ami magával vonta az alapszabály módosítását.

A küldöttgyűlés már korábban döntött a vezető tisztségviselők létszámáról, legfontosabb változás, hogy a 7 fős elnökséget, 5 tagúra módosították, maradt 3 fős felügyelő-bizottság és egy gazdasági vezető.

Bővebben: Új vezető tisztségviselők választása

Őszi mulatság 2014

madarijesztoA NABE csopaki csoportja ismét megrendezi nagy sikerű őszi programját, a Madárijesztő kiállítást és versenyt. A rendezvény szervezői továbbá kézműves foglalkozásokkal, népzenével, játszóházzal, valamint mesemondással várják a látogatókat.

Időpont: 2012. október 5. vasárnap, 14.00 órától
Helyszín: Csopak, Plul-malom

A részletes program megtekintéséhez kattintson ide.

Rendezvényen készült képek

Alkategóriák