1 százalék

1szazalek

 

A Balaton múltját és jövőjét vigyázzuk

Friss hírek

"ŐRIZZÜK A BALATON NÉPDALAIT" NÉPDALVERSENY 2015

nepdalverseny kepEgyesületünk 2011-ben egy több mint tíz évvel korábbi kezdeményezést élesztett újjá, amikor meghirdette az "Őrizzük a Balaton népdalait" című népdalversenyt, amit Zamárdiban tartottunk, nagy sikerrel.
Ebben az évben ünnepeljük szervezetünk megalakulásának 20. évfordulóját. A jubileumi év méltó lezárásaként, a zamárdi csoportunk felvállalta a jól sikerült verseny ismételt megrendezését.

A versenyre hangszerkíséret nélküli egyéni népdaléneklések és szólóhangszeren (népi hangszerek) játszók jelentkezését november 2-ig.
A versenyre korhatár nélkül jelentkezhet bárki, aki az eredeti népdalokat énekli, vagy hangszeren játszani tudja.
A verseny 2015. november 7-én Zamárdiban kerül megrendezésre.
A versenyt országosan ismert népzenetudósok, népzenészek bírálják.

A mellékletben találják népdalverseny felhívását és a jelentkezési lapot.

20 éve a Balatonért

20 eveA Nők a Balatonért Közhasznú Egyesület megalakulásának 20. jubileumát ünnepli.

Ünnepi program:
- Vendégek köszöntése - Szauer Rózsa elnök.
- A Tó 20 éve - Dr. Vörös Lajos kutató Limnológiai Kutatóintézet - mi változott ezidő alatt?
- Székely Erzsébet fonyódi társunk, a BCSZSZ elnöke, rövid beszámolója kínai tanulmányútjáról (LIVING LAKES)
- NABE emlékhelyek a Balaton körül 20 év tükrében - Balatoni Nagyasszonyok, parkok, szobrok

Időpont: 2015. január 24. (szombat) 10.00 óra
Helyszín: Balatonarács, Népház (Lóczy Lajos utca 62.)

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

További információk

FÜLEMÜLE ESTI SÉTA a Koloska-völgyben

fulemuleMadarak és Fák Napja program Balatonarácson.

A Nők a Balatonért Egyesület Arácsi Csoportja egy különleges sétára hívja az érdeklődőket május 10-én, vasárnap estefelé a Koloska-völgybe.

Program:
Találkozó 18.00 órakor a Koloska-völgy bejáratánál, a Cholnoky parkban. Innen séta Jánosik Zsuzsa biokonyhász vezetésével a Koloska-forrásig.

Útközben hallgatjuk a madarak énekét, aztán a tábortűznél viszonozzuk, mi is dalra fakadunk. Szalonnasütéshez a tüzet és nyársbotot biztosítjuk , de hozzávalókat a résztvevőknek kell hozni.
A programhoz bárhol be lehet csatlakozni.

Tudjon meg többet a fülemüléről.

Plakát

VÍZ VILÁGNAPJA 2015 - Programjaink

WWD hu 2015A Nők a Balatonért Egyesület ebben az évben is sokféle programmal készül a Víz Világnapjára.

Előadások
, „Nyitott kapuk” címmel látogató-programok, üzemlátogatások, ivókút avatása, rajzversenyek, ismeretterjesztő foglalkozások gyermekeknek, információs napok a Balaton jövőjét meghatározó vízgyűjtő gazdálkodás tervezési folyamatáról, családi vasárnap délután, mindezt 21 balatoni településen szervezzük,március 16-tól kezdődően az alábbi helyszíneken.

Szabadidős rendezvényünket, a VÍZNAPI BALCSI-PARTI -t (plakát)
immár nyolcadik éve szervezzük a Balaton parton, ahol elsősorban családoknak kínálunk programot, külön megszólítva a gyermeket és a felnőtteket. Igyekszünk felhívni a figyelmet vizeinek védelmére, az ivóvízfogyasztás fontosságára és a csapvízre, mint alapvető és biztonságos élelmiszerre. Tájékoztatjuk a lakosságot arról, miként csatlakozhatnak hozzánk a Balaton jövőjét meghatározó vízgyűjtő-gazdálkodás tervezésében.

Egyesületünk a Norvég Civil Alap pályázati támogatásával koordinációs szerepet vállal a második VGT elkészítésének civil egyeztetési folyamatában. A projekt célja elősegíteni, hogy a 2016-2021 időszakban a Balaton térségében az itt élők egyetértésével valósuljanak meg a vízügyi beruházások.

Együttműködve önkormányzatokkal és civil szervezetekkel, lakossági fórumokat szervezünk, gyűjtjük a VGT-vel kapcsolatos javaslatokat. A fórumok és előkészítő (tájékoztató) tevékenységünk elősegíti, hogy a helyi emberek megalapozott észrevételekkel és javaslatokkal járuljanak hozzá a VGT hivatalos egyeztetéséhez.

A NABE balatonfüredi és balatonarácsi csoportjának tagjai ebben az évben hagyományteremtő céllal felkérték Balatonfüred azon vállalatait, intézményeit, egyesületeit, amelyek tevékenysége szorosan kötődik a vízhez, hogy mutassák be a város lakóinak, ők mit tesznek nap mint nap annak érdekében, hogy városunkban és környékén a takarékos vízhasználat, a víz tisztaságának megőrzése megvalósuljon. Nagy örömünkre sokan vállalták a részvételt, így az előző évek rövid víz napi megemlékezése a 2015. év kampány-jelszava értelmében - „Víz és fenntartható fejlődés” - egész hetes programsorozattá bővült. (plakát)

Bővebben: VÍZ VILÁGNAPJA 2015 - Programjaink

Zamárdi jubileum

zamardi20ev2015. február 22-én ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját a Nők a Balatonért Egyesület Zamárdi csoportja.

A születésnapra nagyszabású rendezvénnyel, színes, változatos programmal készültünk.

Az ünnepséget Szakáli Anna Nők a partról című versével nyitotta meg. Ezt követte a 20 év három csoportvezetőjének beszámolója.

„A Nők a Balatonért Egyesület azzal a céllal alakult 1995-ben, hogy a Balaton természeti és környezeti értékeinek védelmét szolgálja azokon a területeken, ahol a nők a legtöbbet tehetik: a családban, az iskolában, a településen, ahol élünk.” Ezekkel a szavakkal kezdte beszámolóját Kalmár Imréné, aki 1995 és 2005 között, 10 évig volt vezetője a csoportnak. Hallhattunk a kezdetekről, a célkitűzésekről, a Balaton 10 parancsolatának megszületéséről, és az embléma kialakításáról. Képeken és kisfilmen is láthattuk a csoportot munka közben. „Összegezve a zamárdi NABE csoport első 10 éves tevékenységét úgy gondolom, amit egy civil szervezet önzetlenül megtehet, azt igyekeztünk megtenni….Szívből örülök, hogy folytatódott a munkánk a Balatonért, a településünkért és kívánok még sok-sok kerek évfordulót a Nők a Balatonért Egyesületnek.” – zárta áttekintését Eta néni.

Bővebben: Zamárdi jubileum

Alkategóriák