1 százalék

1szazalek

 

A Balaton múltját és jövőjét vigyázzuk

Friss hírek

Nők a Balatonért Közhasznú Egyesület küldöttgyűlése

A 2016. évi II. küldöttgyűlés május 7-én Balatonalmádiban kerül összehívásra. 

A  2015. éves beszámolókon túl sor kerül az idei programok meghatározására. Meghívó megtalálható az események menüpont alatt. Örömhír, hogy teljesen új eseménnyel jelentkezik idén a NABE:

JÖVŐD A BALATON – NABE ZÖLD FESZTIVÁL, ami Balatonalmádiban kerül legelőször megrendezésre 2016. június 5-én.

Részletek hamarosan!

P1090868

A NABE a zöldek éves országos találkozóján, Őriszentpéteren

A Nők a Balatonért Egyesület együttműködő partnerként vett részt Őriszentpéteren a Környezet- és Természetvédő Szervezetek 26. országos találkozóján. Az április 30. és május 2. közti, három napos rendezvényen szakmai tanulmányutak, konferenciák, szekcióbeszélgetések, közösségi és kulturális programok szerepeltek. Az esemény kiemelt célja a zöld civil szektor jövőjével kapcsolatos eszmecsere, a résztvevő csoportok közti együttműködések erősítése volt.

A körülbelül hatszáz résztvevő között szép számmal jelentek meg a Nők a Balatonért Egyesület képviselői. Három program aktív részesei voltunk. Az Őrség vizeinek megismerését szolgáló kiránduláson a ramsari védettségű Rába-szakaszt (Szentgotthárdtól Csörötnekig) ismertettük, és a Hársas tónál a völgyzárógátas duzzasztás előnyeinek és hátrányait mutattuk be. "Vizeink" címmel tartottunk szekciófoglalkozást, melyen állásfoglalást fogalmaztunk meg a most kezdődő, hat éves vízgyűjtő-gazdálkodási ciklus civil elvárásairól. Az állásfoglalást az országos találkozó résztvevői egyhangú szavazással fogadták el.

A szombat délelőtti zöld majálison egyesületünk színes programokkal mutatkozott be. A NABE sátorban a háziasszonyoknak szóló "Vegyszermentes háztartás" programban környezetbarát tisztítószereket ajándékoztunk, tippekkel, tanácsokkal szolgálva felhasználásukhoz. Az érdeklődőknek vízvizsgálatot tartottunk, akik így megismerhették kútjaik vizének minőségét. A gyerekeknek szóltak a "Balaton játszóház" programjai, balatoni óriás társasjátékunkkal - a szokásos nagy érdeklődés mellett - sokan játszottak. Szép számmal keltek el kiadványaink is a Balatonról és a környezetkímélő termékekről.

2016. május 3. Hajósy Adrienne

A Balaton vízgyűjtő-gazdálkodási terve - civil sikerek és kudarcok

 
 
A Nők a Balatonért Egyesület tisztelettel hívja
 
A Balaton vízgyűjtő-gazdálkodási terve - civil sikerek és kudarcok
 
címmel rendezett fórumára
 
Időpont
2016. április 19. (kedd), 17 óra
 
Helyszín
Fonyódi Múzeum
8640 Fonyód, Bartók Béla u. 3.
 
Program
 

A hagyományos előadás-hozzászólás forma helyett, kötetlen, kerekasztal jellegű beszélgetést tervezünk.

A témák:

 
  - A NABE szerepe a vízgyűjtő-gazdálkodás tervének társadalmasításában: sikerek, kudarcok.
 
  - Ön, kedves résztvevő, miket tart most, 2016-ban, a Balaton nagy vízügyi problémáinak? 
    Közülük melyekről gondolja, hogy 2021-ig megoldják őket?
 
Szeretettel várjuk!
 
 
NABE VGT munkacsoport

A NABE ÁLLÁSFOGLALÁSA A BALATONMÁRIAFÜRDŐI ISZAPÁRADATRÓL

Vastag iszap terítette be a balatonmáriafürdői partmenti területeket. Iszapolódás a területen eddig is volt, évente néhány centiméter, az elmúlt évben azonban rendkívüli méretet öltött, 50-80 centiméter iszapréteg rakódott le. A jelenség egyszerre zajlott a tómederbe fél kilométerre benyúló balatonfenyvesi kikőtőmólók építésével.

mariafurdo strand 2016-04-21

Nem lehet szabadulni a gondolattól, hogy a két dolog összefügg. Biztosan tudni azonban nem lehet. Tizenhárom éve, hogy félbehagyták a Balaton nyugati medencéjének a kotrását, és vele együtt abbahagyták az iszapkutatást. Azóta nem vizsgálják, hogyan alakulnak az iszapolódást befolyásoló balatoni áramlások.

Lehet, hogy a fenyvesi építkezés környezetvédelmi engedélyezése a formális szabályok betartásával történt, de az iszapkutatás hiányára tekintettel, felelőtlenségnek tartjuk, hogy nem előzte meg környezeti hatásvizsgálat. A hatásvizsgálat indokoltságát önmagában az a tény is alátámasztotta volna, hogy az építkezés védelem alatt álló, Natura 2000 területen folyt.

Kutatás és hatásvizsgálat hiányában nem tudjuk, hogy az iszapolódás meddig tart, és mekkora munkát és költséget jelent majd a károk helyrehozatala. Azt viszont biztosan tudjuk, hogy a partvonalat és a tájképet egyaránt romboló építkezés, az iszapolódás hirtelen növekedése több önkormányzatnak és a nyaralók sokaságának fogja megkeseríteni az életét hosszú időre.

Egyesületünk ezért kéri az illetékes hatóságokat és az operatív programok felelőseit, hogy biztosítsák a forrást, és azonnal kezdjenek hozzá a balatoni iszapáramok kutatásához. Csak szakszerű mérésekre alapozott tudás birtokában lehet majd hozzákezdeni a károk helyrehozatalához.

[Fonyód, 2016. április 21.]

BALATON-DÍJ

A Balatoni Szövetség 2016. március 23-án Balatonkeresztúron megtartott közgyűlésén Balaton-díjjal ismerte el elnökünk, Szauer Rózsa munkásságát!

Szívből gratulálunk!

12672089 581254188713027 6778463890439487779 o

Alkategóriák